Ambalaje carton ondulat

Produsele finite obţinute prin procesarea cartonului ondulat sunt ambalajele, în majoritate cutii, într-un număr foarte mare de tipuri şi dimensiuni. Se pot realiza şi lădiţe, cât şi accesorii de prezentare, displayere.

Pe plan internaţional s-a adoptat o codificare specifică industriei cartonului, respectiv tipurilor constructive ale cutiilor din carton ondulat, clasificare realizată de către Federaţia Europeană a Producătorilor de Cutii de Carton Ondulat (FEFCO)*, înfiinţată în anul 1952, cu sediul la Bruxelles, guvernată de legiile belgiene. Această clasificare s-a realizat pentru a veni spre întâmpinarea clienţilor.


Aceste tipuri constructive de cutii şi accesorii se obţin prin ştanţare orizontală, verticală (utilaj Bobst) sau rotativă, şliţuire în linie (utilaje Martin, Gandossi, Emba, Piemonte, Jumbo).

Pentru un aspect comercial atrăgător se practică imprimarea în 1-4 culori, procedeu ce se realizează flexografic şi serigrafic. În anii ’70 a apărut un alt procedeu de finisare a cutiilor de carton. Caşerarea este procedeul prin care o imagine imprimată pe un suport (de obicei din hârtie) se fixează pe un carton prin intermediul unui adeziv lichid.Ea se poate executa manual sau cu ajutorul diverselor utilaje specializate, obţinându-se o imprimare în 7 culori.


Tipurile constructive de confecţii FEFCO sunt:

In ultima perioada cartonul ondulat in 2 straturi CO2 se foloseste si in domeniul constructiilor, pentru protectia unor lucrari sau pentru protectia betonului impotriva fenomenului de inghet.

Datorita pretului accesibil rola de carton ondulat CO2 se foloseste si in cazul unor lucrari zugraveli ale cladirilor, pentru protectia pardoselilor impotriva impregnarii cu moloz sau cu alte materiale rezultate in urma reparatiilor .

Latimea standard a rolei de carton ondulat CO2 este 1 m iar lungimea standard este de aproximativ 30 ml.

Greutatea unei role de carton sul CO2 este de aproximativ 7.5 – 8 kg.


Cutiile pliante sunt formate dintr-o bucată cu o articulaţie lipită, capsată sau lipită cu bandă, care are ambele capete sub formă de clape. Aceste cutii sunt transportate pliate, gata de folosire şi necesită închiderea clapelor.

Firma noastra va pune la dispozitie cutii pliante colective realizate din CO III si CO V, acestea fiind ideale pentru o varietate de produse alimentare, precum mezeluri, carne, peste, pui etc, bauturi sau confectii. Dimensiunile pot varia in functie de necesitatile dumneavoastra, iar cartonul utilizat poate fi tiparit sau netiparit. Datorita faptului ca sunt pliante, aceste cutii sunt usor de transportat si nu necesita un spatiu foarte mare pentru a fi depozitate in conditii optime.

Aceste ambalaje ofera o protectie sporita continutului datorita numarului crescut de straturi, o mai buna sigilare, manevrare si stivuire, dar pot fi si etichetate cu usurinta. In plus, trebuie sa mentionam ca materia prima este furnizata de producatori care ne pot garanta ca lemnul provine din surse verificate si autorizate. Asadar, luam toate masurile necesare pentru a ne asigura ca materia prima pe care o utilizam este din paduri integrate in sistemul de management forestier.

Cutiile telescopice sunt formate din una sau mai multe bucaţi şi sunt prevăzute cu un capac ce se pune pe corpul cutiei.

Cutiile de carton de tip telescopic sunt formate din 2 piese de carton ondulat (capac şi corpul cutiei) care se îmbin ă formând în final o cutie de carton ce are o parte din pereţi cu grosime dublă. Acestea mai sunt cunoscute și sub denumirea de cutii glisante sau cutii fund-capac.

Acestea sunt confecţionate din carton microondulat sau carton tip III şi IV şi pot fi simple sau imprimate. Ele sunt utilizate de regulă pentru a ambala produse textile, de marochinărie şi nu numai.

Federaţia Europeană a Producătorilor de Cutii de Carton Ondulat (FEFCO) a realizat o codificare specifică industriei cartonului, pentru tipurile constructive ale cutiilor din carton ondulat. În categoria cutiilor telescopice (cutii fund-capac) se disting următoarele tipuri constructive:

Cutiile tip dosar sunt formate de obicei dintr-o singura bucata de carton. Fundul cutiei este îndoit pentru a forma pereţii şi capacul. Cutiile pot fi aranjate şi fară lipire sau capsare. Dispozitive de închidere, mânere pot fi încorporate în design.

Cutiile glisante sunt formate din ansambluri glisante (manşoane) ce se îmbină în direcţii diferite unele în altele. Acest tip include deasemenea şi manşoanele glisante.

Cutiile rigide sunt formate de obicei din două bucăţi separate şi un corp ce necesită capsare sau o operaţie similară înainte de a fi folosite.

Cutiile gata lipite sunt compuse dintr-o singura bucată, sunt transportate pliate şi gata de a fi folosite printr-o simplă aşezare.

Accesoriile interioare cum ar fi captuşeli, divizoare, etc., fie sunt legate de designul cutiei sau sunt considerate părţi separate.